На свечаној додели награда на 41. Фестивалу монодраме и пантомиме, донешене су следеће награде:

Златна колајна "Маја Димитријевић" за монодраму
Небојша Миловановић "Stand down"

Златна колајна за пантомиму
Љиља Фредриксон и Ана Станишић "ZiP iT"

Награда "Љуба Мољац" за младог глумца
Милена Живановић "Едит"

Златна колајна публике "Синиша Дашић"
Милена Живановић "Едит"

Награда за инвентивност
Небојша Миловановић "Stand down"

Стручни жири радио је у саставу Слободан Бештић, драмски уметник, председник, Калина Ковачевић, глумица и Снежана Заблаћански, балерина и кореограф. Жири награде за инвентивност радио је у саставу Немања Мараш, доцент у институту за уметничку игру, председник, Ивана Љујић и Јована Иконић. Жири публике радио је у саставу Бранко Најхолд, хроничар Земуна, председник, Јелена Бибић, академски сликар, Милан Оџић, економиста, Рада Драгићевић, службеник, и михаило Дашић, представник хотела „Скала“.


ОДЛУКА СТРУЧНОГ ЖИРИЈА


Стручни жири златну колајну за монодраму Маја Димитријевић додељује Небојши Миловановићу.


Небојша Миловановић је глумац изразите индивидуалности који у оквиру жанра који је изабрао постигао врхунац глумачког умећа, како у говорним партитурама тако и у комуникацији са публиком. Посебно је занимљив избор поезије и начин интерпретације јер је у оквиру овог жанра спојио неспојиве елементе. Осим исповедног тона, мисаоности у говорењу поезије, Небојша Миловановић је постигао и ниво друштвено ангажоване представе.


Стручни жири награду Љуба Мољац - Миодраг Андрић за најбољу младу глумицу додељује Милени Живановић.


Представљајући живот Едит Пјаф, Милена Живановић је показала изузетну емотивност, глумачку трансформацију и лични став у односу на тему коју је приказивала. Са великом вештином интерпретирала је музичке партитуре. Глумачки једноставна, убедљива, тачна и снажна приказала је живот Едит Пјаф са правим уметничким покрићем, са једноставним а ефектним редитељским решењем.


Поштујући пословник Фестивала монодраме и пантомиме жири одлучује да златну колајну за пантомиму додели представи „Zip it“ у извођењу Ане Станишић и Лиље Фредиксон.


Пантомимичарке су успеле да на духовит начин испричају своју причу, вешто комбинујући пантомимска средства, маштовитост и игривост. Препоручујемо да на основу њихове вештине и талента материјал развију и обогате свој сценски наступ.
Сматрамо да је понуда пантомимских представа била незадовољавајућа и препоручујемо да се за следећи фестивал та понуда обогати.


ОДЛУКА ЖИРИЈА ЗА ИНВЕНТИВНОСТ


Жири за инвентивност је једногласно одлучио да Награду за инвентивност добије представа „STAND DOWN“ – ауторски пројекат глумца Небојше Миловановића.


Небојша Миловановић својим ауторским пројектом иновативно, довитљиво и духовито открива поезију и онима који се не би за њу определили. Скоро мисионарски оплемењује узвишеним сликама које смо запоставили. Врло упечатљивим и енергичним изразом кроз личну и истиниту причу спаја поезију, музику и сликарство, вешто се поигравајући различитим жанровима. Добро инкорпориране усклађене технике, не истичући се посебно, стварају јединствен доживљај.


ОДЛУКА ЖИРИЈА ПУБЛИКЕ


Жири публике је одгледао све представе и закључио да је квалитет и монодраме и пантомиме био на уједначеном и значају Фестивала примереном нивоу. Као представници публике чланови жирија су пратили реакцију гледалишта на поједине представе. У том смислу жири је једногласно одлучио да Награду публике додели Милени Живановић за представу Едит Пјаф.


Након проглашења, председник програмског савета Предраг Милетић је свечано прогласио 41. Фестивал затвореним.