ЧЕТВРТИ ФЕСТИВАЛСКИ ДАН

 

Последњег, четвртог такмичарског дана публика је имала прилику да види две представе. Прва је била "Материјал Медеја" у режији Рабије Тлили и Роберта Мартена. Збркана масом сигнала и порука, мисли и фрагмената, представа води публику из осећања у осећање, упоредиво једино са путовањем Харона преко реке Стикс.

 

Друга представа, "Пост квартет" базира се такође на драми Хенрија Милера, и представља комбинацију између перформанса, постдрамског позоришта и сценског коментара. У успореном току алузија, препознаје се мит о пећини, и крик модерног човека који се озвучава на теремину, инстументу који се свира без додира.

 

Након завршетка такмичарског програма, а за време доношења одлуке жирија, публика је имала прилике да види два сценска остварења. Прво су наступили полазници радионице сценског покрета, предвођени Јеленом Гашић која је и водила радионицу. млади полазници су приказали бројне аспекте сценског кретања, кроз мизансцен до плеса. Повеље о учешћу доделио је председник савета фестивала Предраг Милетић.

 

Други игроказ је била танго представа "Нестали" Ова седмоминутна танго-пантомима је настала на молбу Игора Јурића, оца убијене Тијане Јурић и оснивача фондације која носи њено име, а поводом Међународног дана нестале деце. Изводе је као “Баоградски пантомимичари” танго играчи, а представу је заједно са учесницима креирао Марко Стојановић, који се на кратко појављује и на сцени.

 

Након тога, председник стручног жирија Небојша Брадић је изашао на сцену, и прочитао одлуке жирија и награђене такмичаре. На крају, након доделе награда, председник савета фестивала се захвалио свима на успешном фестивалу, и прогласио 43. интернационални Фестивал монодраме и пантомиме затвореним.