ПРОМОЦИЈА КЊИГЕ

Јуче је у у ресторану Стара царинарница, била приређена промоције књиге “Антологија савремене српске комедије” аутора Радомира Путника у издању издавачке куће „Zepter book world“.

Радомир Путник (1946), дугогодишњи сарадник Фестивала монодраме и пантомиме, дипломирао драматургију, а бави се писањем поезије, прозе, драма, телевизијских сценарија и театролошких огледа. Његови текстови су превођени на македонски, румунски, и мађарски. Као приређивач ове антологије, Путник је у својој напомени на крају књиге навео да је приликом избора комедија желео да читаоцима понуди увид у најзначајније комедиографске текстове написане после Другог светског рата. Сматрајући да је комедија међу Србима доживела свој пуни замах шездесетих и седмдесетих година 20. века и да је добила заслужено место у репертоарима наших и страних позоришта. Поред веома обимног предговора Путник је написао биографије свих комедиографа које је уврстио у Антоилогију и подсећајући режисере и позоришта на комедије које су неоправдано заборављене и одавно скинуте са репертоара, а још су увек актуелне. „Избор сам начинио водећи се начелом да сваки писац треба да буде заступљен једним текстом и тако је у антологију ушло 15 комедија које у широкој палети поџанрова као и особених ауторских приступа пружају детаљан увид у савремене токове актуелне српске комедиографије“ истакао је Путник.

Антологија обухвата комедије: “ Развојни пут Боре Шнајдера“(Александар Петровић) „Генерали или сродство по оружју“(Борислав Пекић). „Косанчићев венац 7″( Слободан Селенић), „Казанова против дон Жуана“ (Миодраг Илић) „Чудо у Шаргану“(Љубомир Симовић), „Осмејак светог Спиридона“(Слободан Стојановић) „Сироти мали хрчки“ (Гордан Михић)“Две леве и две десне ноге“(Милош Николић), „Странкаџије“ Радослав Златан Дорић, „Је ли било кнежеве вечере“(Вида Огњеновић), „Змај од Србије“( Миладин Шеварлић) „Краљ и његов комедиограф“ (Милован Витезовић) „Каскадер“ (Бранислав Петковић)“Ништа безТрифолија“(Русомир Богдановски“ и „Гробљанска улица“ (Небојша Ромчевић).
Фотографије: Сања Вељковић