ДРУГИ ДАН ФЕСТИВАЛА

Другог дана 48. Фестивала монодраме и пантомиме, у 18 часова, одржана је промоција монографије „50 година Фестивала монодраме и пантомиме“ аутора Радомира Путника. О овој значајној театролошкој публикацији говорили су драмски уметници ВЕСНА СТАНКОВИЋ и ИВИЦА КЛЕМЕНЦ, новинар ВУКИЦА СТРУГАР, позоришни критичар ЈЕЛЕНА ПЕРИЋ и приређивач РАДОМИР ПУТНИК.

Прослављена глумица и троструки победник Фестивала монодраме и пантомиме, Весна Станковић, говорила је о лепотама и тешкоћама глумачког рада на монодрами и са публиком је поделила своје искуство у стварању и игрању монодрамске представе.

Позоришни критичар и театролог, др Јелена Перић, представила је своје виђење ове публикације и истакла њен значај у чувању и неговању монодраме као форме уметничког изражавања у времену у којем влада притисак масовне културе и медија на јавност.

На убрзано смењивање сензација и све више прихватања масовне културе на уштрб позоришне, ликовне и музичке културе и уметности осврнула се и новинарка Вукица Стругар. Она је истакла да је у медијима маргинализована култура управо због прихватања брзине сензација које нас окружују, развоја вештачке интелигенције и смањења пажње код публике те отуд и изостанак сталне позоришне критике у већини штампаних медија.

Један од првих учесника на Фестивалу монодраме и пантомиме, глумац и пантомимичар Ивица Клеменц говорио је о развоју пантомиме током последњих педесет година у Београду. Он је истакао колико је тешко целовечерњу пантомимску представу поставити на сцену неког позоришта или дома културе у Србији, не због публике, већ због неразумевања управа и доносиоца одлука о томе.

Завршну реч на промоцији дао је аутор монографије Радомир Путник који је публици представио идеју обележавања пола века Фестивала монодраме и пантомиме и значај овог фестивала који је за минулих пет деценија постао, уз Међународни салон карикатуре, најзначајнија манифестација Земуна. ,,Представе Фестивала видело је преко 40 000 гледалаца, не само у Земуну и Београду, већ и у другим градовима некадашње Југославије као и у иностранству'' – истакао је Радомир Путник додавши да је Фестивал кроз представе и радионице створио нову младу публику и извођаче и тиме постао својеврсна школа и најзначајније место за ову врсту театарског исказивања.

Модератор промоције монографије „50 година фестивала монодраме и пантомиме“ била је др Ивана Теодоровић Стојановић. Објављивање ове књиге омогућила је компанија БИРОГРАФ.

Након промоције, публика је имала прилику да гледа монодраму „Милунка“ списатељице и глумице ВЕСНЕ СТАНКОВИЋ у режији ПЕТРА СТАНОЈЛОВИЋА. Представа „Милунка“ донела је Весни Станковић Златну колајну „Синиша Дашић“ жирија публике, а текст монодраме објављен је у „Антологији биографске монодраме“. Извођење ове представе на 48. Фестивалу монодраме и пантомиме наишло је на овације публике и дуготрајан аплауз.