СРЕБРЊАЦИ И ЗНАЧКЕ ФЕСТИВАЛА ВЕЛИКАНИМА ПОЗОРИШТА

Пола века од оснивања Фестивала монодраме и пантомиме прослављено је ревијалним делом фестивалског програма од 29. новембра до 2. децембра у Позоришту лутака „Пинокио'', где су и уручена јубиларна признања – сребрњаци и значке. Сребрњаке су добили

Бранко Радивојевић, Живомир Јоковић, Мирјана Радошевић, Предраг Милетић, Драган Коларовић, Иван Вусић, Нада Ђурић, Алиса Марић, Љиљана Благојевић, Радомир Путник, Ивица Клеменц, Борислав Балаћ, Љиљана Лазић, Предраг Ћурчић, ГО Земун, Штампарија Бирограф, Магда Дудук, Игор Бојовић, породица Дашић, Милован Здравковић, Бојана Андрић, Рада Ђуричин, Весна Бјеладиновић, Мирјана Милуровић и Позориште лутака „Пинокио''. Значке су добили Вукица Стругар, Тања Њежић, Борка Голубовић Требјешанин, Милорад Јовановић, Марко Јанковић, Мишка Кнежевић и други значајни појединци, уметници, компаније и институције које су допринеле угледу и високим уметничким дометима фестивала.

На овогодишњем фестивалу публика је имала прилику да види ауторску монодраму Зијаха А. Соколовића ,,Лево десно глумац'', вишенаграђивану монодраму „Милунка'', списатељице и глумице Весне Станковић, у режији Петра Станојловића, потом пантомимску представу „Врпца'' Александре Аризановић и ауторски концерт позоришне и филмске музике композитора Александра Саше Локнера.

Фестивал је био прилика и за промоцију монографије „50 година Фестивала монодраме и пантомиме“ аутора Радомира Путника, о којој су говорили уметници Весна Станковић и Ивица Клеменц, новинарка Вукица Стругар, позоришна критичарка и театролог Јелена Перић и приређивач Радомир Путник. По речима аутора монографије, представе Фестивала током његовог постојања видело је преко 40 000 гледалаца, не само у Земуну и Београду, већ и у другим градовима некадашње Југославије као и у иностранству. Путник истиче да је Фестивал кроз представе и радионице створио нову младу публику и извођаче и тиме постао својеврсна школа и најзначајније место за ову врсту театарског исказивања, чиме је чврсто утврдио своје место међу најзначајнијим позоришним фестивалима у земљи и региону.

Свечано обележавање 50 година постојања међународног Фестивала монодраме и пантомиме завршено је традиционалном шаховском симултанком велемајстора Алисе Марић са учесницима и гостима фестивала, у ресторану „Стара царинарница'' у Земуну.

Фестивал је реализован уз подршку Градске општине Земун и Министарства културе Републике Србије.

ЈУБИЛАРНА ПРИЗНАЊА – СРЕБРЊАЦИ
поводом 50 година од оснивања Фестивала монодраме и пантомиме

1. Бранко Радивојевић
2. Живомир Јоковић
3. Предраг Милетић
4. Драган Коларовић
5. Иван Вусић
6. Нада Ђурић
7. Алиса Марић
8. Љиљана Благојевић
9. Радомир Путник
10. Ивица Клеменц
11. Борислав Балаћ
12. Љиљана Лазић
13. Предраг Ћурчић
14. Градска општина Земун
15. Штампарија Бирограф
16. Магда Дудук
17. Игор Бојовић
18. Породица Дашић
19. Милован Здравковић
20. Мирјана Радошевић
21. Бојана Андрић
22. Рада Ђуричин
23. Весна Бјеладиновић
24. Мирјана Милуровић
25. Позориште лутака „Пинокио''
ЈУБИЛАРНА ПРИЗНАЊА – ЗНАЧКЕ
поводом 50 година од оснивања Фестивала монодраме и пантомиме

1. Данијела Јакшић
2. Бранкица Пљаскић
3. Биљана Ђуровић
4. Вук Милетић
5. Оливера Живковић
6. Милан Ћирић
7. Горан Којић
8. Вукица Стругар
9. Борка Голубовић Требјешанин
10. Тања Њежић
11. Бојана Ивановић Најхолд
12. Милорад Јовановић
13. Марија Ђокић
14. Небојша Јоковић
15. Анђелко Амповски
16. Мираш Вуксановић
17. Растко Јанковић
18. Ивана Ненадовић
19. Марко Јанковић
20. Мишка Кнежевић