Биљана Ђуровић НАДЕЖДА ПЕТРОВИЋ

Недеља 28. јуни 2015. у 21,00
Позориште лутака „Пинокио“, Гоце Делчева 1

Драматизација: Биљана Ђуровић
(Сачињено од писама Надежде Петровић, одломака из романа „Боје и барут“ Олгице Цице и избора поезије Растка Петровића и Љубомира Симовића)

Режија Божидар Ђуровић
Сценографија и костим – Марина Вукасовић Меденица
Музика – Светислав Божић
Дизајн звука – Зоран Јерковић
Графички дизајн – Зоран Блажина

О ПРЕДСТАВИ
Радња монодраме „Надежда Петровић“ се догадја последњег дана живота  ове велике сликарке и добровољне болничарке, у соби Ваљевске болнице 3. априла 1915.године,у времену када Србијом харају ратни вихор и епидемија пегавог тифуса. Упркос потпуној изнемоглости од епидемије,која је није мимоишла,ова знаменита,храбра,родољубива и човекољубива жена до последњег тренутка – преиспитује (не)моћ уметности у рату,размишљајући о „чуду живота и смрти“ – безуспешно покушавајући да се придигне и врати рањеницима и болесницима.

 Биљана Ђуровић је рођена 24.09.1976. У Аранђеловцу. Завршила је Академију уметности у Новом Саду у класи проф. Петра Банићевића. Играла је како на позоришним сценама широм Србије, тако и на сценама Народног позоришта, Звездара театра, позоришта „Славија“ у Београду, у представама Виде Огњеновић, Душана Ковачевића, Јиржија Менцла... Поред рада у позоришту и на телевизији, у Драмском програму Радио Београда је остварила  преко стотину великих, главних и насловних улога. За свој уметнички рад вишеструко је награђивана. Носилац је годишње награде „Витомир Богић“ Драмског програма Радио Београда за радиофонију. За улогу Каролине Нојбер у истоименој представи Небојше Ромчевића у режији Милоша Јагодића, Позоришта Тимочке крајине „Зоран Радмиловић“ у Зајечару, четвороструко је награђена,а за улогу Надежде Петровић у истоименој монодрами, режија Божидар Ђуровић,у продукцији Фестивала монодраме и пантомиме у Земуну, на Петом међународном фестивалу Нове европске театарске акције – НЕТА у Враци, Бугарска и на 12. Међународном фестивалу монодраме „АЛБАМОНО 2015“ у Корчи, Албанија добила је награде за најбољу женску улогу. На прошлогодишњем позоришном фестивалу „Златни витез“ у Москви ,за исту улогу, припало јој је признање Златна диплома – Златни витез. Поред уметничког бави се и педагошким радом. Доцент је на Академији лепих уметности у Београду и Универзитету Синергија у Бијељини где предаје Сценски говор и Културу говора.


Недеља 28. јуни 2015. Позориште лутака „Пинокио“