Слободан Бештић МОЈЕ НАГРАДЕ

Петак 26. јуни 2015. у 23,00
Позориште лутака „Пинокио“, Гоце Делчева 1

Премијера, 4. април 2015. / Сцена „Раша Плаовић"

У копродукцији са Културним центром Панчева
Превела Бојана Денић
Ауторски пројекат Маје Пелевић и Слободана Бештића
Редитељски концепт и драматургија Маја Пелевић
Костим Олга Мрђеновић
Сценографија Мираш Вуксановић и Јасна Сарамандић
Дизајн светла Милан Коларевић
Дизајн звука Владимир Петричевић
Сценски говор Љиљана Мркић Поповић
Извршни продуцент Милорад Јовановић

Изводе:
Слободан Бештић и суфлерка Гордана Перовски

ЗАБРАНА
Забранио сам свом немачком издавачу Унзелду, а забрана ступа на снагу одмах, да испоручује моје књиге у Аустрију и то све док су ауторска права правноснажна, што ће рећи од данас до седамдесет пет година након моје смрти. Забрана дистрибуције односи се на читаво подручје аустријске државе и подлежу јој све моје књиге. Пошто се занимање аустријске државе за мене и мој рад већ деценијама своди изгледа само на то да мене и мој рад с времена на време изведу пред суд, моја одлука је стога више него логична. Четврти и вероватно не последњи пут спремни су да ми као писцу приреде један од оних смешних и дугогодишњих судских процеса за које је одговорна држава. С обзиром на моје здравствено стање нисам више у стању себи да приуштим такве увредљиве и понижавајуће судске процесе који не би могли да се десе ни у једној другој држави средње Европе.

Томас Бернхард (Забрана, из: На трагу истине – обраћања, писма, интервјуи, фељтон;
приредили: Волфрам Бајер, Рајмунд Фелингер и Мартин Хубер, Зуркамп Ферлаг Берлин, 2011; стр. 225)

Питање: Да ли су ваша искуства са бечким Бургтеатром лоша?
Томас Бернхард: Имам искључиво лоша искуства са Бургтеатром, али не узимам то за озбиљно. Само не желим да се тамо поставља неки мој комад.
Питање: Да ли је то забрана Бечлијама, забрана да вас играју у позоришту?
Томас Бернхард: Забрана, то звучи и више него величанствено.
Питање: Да се вратим на питање Аустрије. Никад нисте оклевали у томе да Аустријанцима прилепите само оно најгрђе. У чланку поводом државног празника 1977. године написали сте да су ваше владе протеклих деценија биле спремне на сваку могућу врсту злочина против Аустрије. Владе су „према Аустрији починиле сваки замислив злочин, искоришћавајући природно успавани народ, стварајући од подлости и бруталности уметност којој се диве и којом су залуђени“. То је заправо позив на опште неповерење свакој аустријској влади.
Томас Бернхард: Да, против свих људи који су се навикли на власт и злоупотребу власти.

(Одломак из интервјуа од 23. јуна 1980: Могао бих на папиру некога да убијем,
из: На трагу истине – обраћања, писма, интервјуи, фељтон;
приредили: Волфрам Бајер, Рајмунд Фелингер и Мартин Хубер, Зуркамп Ферлаг Берлин, 2011; стр. 185-186)

СЛОБОДАН БЕШТИЋ

Дипломирао на Факултету драмских уметности 1987. у класи професора Предрага Бајчетића. Био је члан Југословенског драмског позоришта (1987–2001), затим прелази у Народно позориште. Позоришне улоге (избор): ЈДП – Буђење пролећа (Мориц), Нижински (Нижински), Салома(Салома); Народно позориште – Хамлет (Хамлет), Ифигенијина смрт у Аулиди (Агамемнон), Опасне везе (Валмон), Баханткиње (Гласник), Зли дуси(Тихон); други театри и трупе – Харолд и Мод (Харолд, БДП), Зли дуси(Шатов, ЦЗКД), Магбет (Магбет, МТМ), Прича о младићу и 1000 анђела(Анђео, Омен театар), Хамлетмашина (Хамлет, ЦЗКД), Фрида Кало (Дијего Ривера, Опера и театар Мадленианум), Вучјак (Хорват, НП Кикинда), Пер Гинт (више улога, Шаушпиле театар, Дизелдорф), Шарлота (Лотар, „Пароброд“), Дали-Пикасо(Пикасо, Битеф театар)... Остварио је и већи број запажених улога на филму и телевизији. Непрекидно се стручно усавршава у земљи и иностранству. Интензивно се бави и педагошким радом. Предавао је глуму и сценски покрет на ФДУ и БК академији у Београду, ФДУ Цетиње, на Уметничкој академији у Осјеку. Добитник је више награда и признања, међу којима су: Награда за најбољег младог глумца, МЕС, Сарајево 1987; Специјална награда за најуспешније истраживање позоришног језика, Мало Стеријино позорје; Дебитантска награда на филмском фестивалу у Нишу; Европска награда за глуму „Гордана Косановић“ коју додељује Роберто Ћули; Награда за најбољу мушку улогу (Хамлет), Југословенски позоришни фестивал у Ужицу 2004; Награда за најбољу мушку улогу (Хорват), Фестивал класике, Вршац 2006.


Петак 26. јуни 2015. Позориште лутака „Пинокио“