БОГ ТЕ МАЗО

БОГ ТЕ МАЗО
Аутор текста: Бранко Ћопић
Редитељ: Томо Курузовић
Игра:  ЗОРАН  КАРАЈИЋ
          Комедија Бог те мазо Зорана Карајића, настала је по мотивима романа Осма офанзива Бранка Ћопића. Представа је до сада изведена 1115 пута, а за улогу Пепе Бандића Зоран Карајић је добио престижну награду Удружења драмских уметника Србије, заједно са Зораном Радмиловићем, Бором Тодоровићем и Миром Бањац, и награду за најбољег глумца на Фестивалу малих сцена у Сарајеву.
          Причу Бог те мазо прича нам Пепо Бандић, Kрајишник који је прошао седам ратних офанзива, а после га сачекала и она осма и за њега најтежа. Прилагођавање градској средини, новим животним навикама и потпуно другачијим околностима. Школовање у вечерњој школи, изласци у позориште, нови начин живљења и промена животних ставова.
          Представа је играна у свим земљама бивше Југославије, као и у Немачкој, Швајцарској, Италији, Аустрији, Мађарској, Румунији, Бугарској и Албанији, за наше раднике и на интернационалним фестивалима
          У априлу месецу 2015. године у Народном позоришту у Београду, монодрама Бог те мазо је свечано изведена 1111. пут.

ЗОРАН КАРАЈИЋ  рођен је у Шапцу 5. јула 1951. године. На позоришној сцени је од краја седамдесетих година прошлог века. Током дуге и богате каријере наступао у многобројним позориштима и био члан ансамбла Крушевачког и Ужичког позоришта. Од 1995. стални је члан Шабачког позоришта, а 2004 долази на чело ове куће и на месту управника остаје све до одласка у пензију 2017. Добитник је многобројних награда  на релевантним позоришним фестивалима у земљи и иностранству.


БРАНКО ЋОПИЋ (Хашани, Босанска крајина, 1. јануар 1915 — Београд, 26. март 1984) био је српски и југословенски књижевник. Основну школу завршио је у родном месту, нижу гимназију у Бихаћу, а учитељску школу похађао је у Бањој Луци, Делницама и Сарајеву, те је завршио у Карловцу. На Филозофском факултету у Београду дипломирао је 1940. године на групи за педагогију. Прву причу објавио је 1928. године, а прву приповетку 1936. Његова дела су, између осталих, превођена на енглески, немачки, француски и руски језик. Био је члан Српске академије наука и уметности и Академије наука и умјетности Босне и Херцеговине. Извршио је самоубиство скоком са моста Братство и јединство у Београду 26. марта 1984. у својој 69. години живота.

ТОМО КУРУЗОВИЋ (Сарајево, 18. октобар 1930 — Београд, 2. август 2017) био је српски позоришни, филмски, ТВ глумац, режисер и књижевник.
У Београд је стигао 1949. Исте године се уписује на Академију за позориште и филм у класи проф. Јозе Лауренчића. Академију за позориште и филм је завршио 1953, а дипломирао 1957. Први глумачки ангажман је добио у Сарајеву (1953—1961). Један је од оснивача Малог позоришта у Сарајеву (Камерни Театар 55). У Београд поново долази 1961, где добија ангажман у Савременом  позоришту (Београдско драмско позориште)
Био је члан  Удружења драмских уметника Србије, Удружења драмских писаца Србије и Удружења филмских глумаца Србије. Наступао је у Београдском драмском позоришту све док није пензионисан. Најзначајније улоге остварио је играјући ликове из дела Бранка Ћопића.