КАФЕ ЋЕРКА

WORKSHOP WEST PLAYWRIGHTS’ THEATRE
(Западна позоришна радионица)
Едмонтон, Канада

КАФЕ ЋЕРКА
(Café Daughter)

Писац
Кенет Т. Вилијамс

Игра: ТИФАНИ АЈАЛИК

Редитељ
Лиза Рејвенсбергер

Stage Manager
Бети Хашлак

Сценограф
Т. Ерин Грубер

Дизајн звука
Шон Ган
Технички директор
Џин Меј


Сарадници:
Домородачка драмска уметност Алберте
Уметнички савет Канаде
Уметничка фондација Алберте


          Ивет Вонг је девојка мешовитог порекла која одраста у Саскачевану педеситх година 20. века. Њен отац је Кинез, власник кафића. Њена мајка је Кри Индијанка. Када Ивет напуни десет година, мајка тражи од ње да јој нешто обећа – да никада никоме не каже да је пореклом Индијанка. Ивет чува ову тајну упоредо са једним сном, све до тренутка када више не може да крије своје порекло од саме себе. Заснована на истинитој причи сенаторке Лилијан Еве Квон Дајк, Кафе Ћерка је снажнна, духовита и дирљива животна прича једне жене која жели да поврати своје порекло.
 

ТИФАНИ АЈАЛИК је из Јелоунајфа, са северозапада Канаде и потомак је Инуита. Слушајући приче од својих старих, развила је љубав према приповедању, и открила снажну промену коју приповедање може да донесе. Након што је завршила глуму на колеџу Ред Дир, наставила је и завршила студије глуме на универзитету у Алберти. Често је на турнејама широм Канаде, а наступала је на Гренланду, Исланду и у Европи, делећи са публиком своју страст према приповедању, песми и покрету. Водитељка је документарне серије под називом „Кухиња из дивљине“, у оквиру које се сусреће са занимљивим људима који су веома везани за земљу и храну коју сами узгајају. Као филмска глумица, Тифани је учествовала на многим међународним филмским фестивалима. Када не глуми и не компонује, Тифани ужива да ради као гостујући предавач у Уметничком центру Банф за уметност и креативност, где сарађује са музичарима, плесачима и приповедачима. Често сарађује са музичарем Грејсоном Гритом у бенду Квантум Тенгл.

ЛИЗА РЕВЕНСБЕРГЕН је пореклом Индијанка, Енглескиња и Иркиња. Мултидисциплинарна је уметница, стваралац и писац, драматург, редитељ и плесачица. Завршила је школу савремене уметности и сада је на првој години студија на Квинс универзитету. Придружени је члан уметничког удружења Пун круг.

КЕНЕТ Т. ВИЛИЈАМС је једном на Гуглу укуцао „Кенет Вилијамс“ и добио је милион резултата о „чувеном мртвом британском геј драмском писцу“. Није желео да ико помисли да је он Британац или да је мртав, па је свом уметничком псеудониму додао средње слово. Сада његово име звучи као да неко с говорном маном изговара Тенеси Вилијамс. Хајде, покушајте и сами да га изговорите.
А сад озбиљно – он је драмски писац Кри порекла и први је дипломирани драматург домородац Универзитета Алберта, где сада и предаје на одсеку за драму. Његови комади Кафе Ћерка, Гордон Винтер, Записи самоубице, Три птичице и други, извођени су широм Канаде.
Живи у Едмонтону са својом партнерком, хрчком и мачком.

Т. ЕРИН ГРУБЕР Т.  је позоришни дизајнер са искуством у сет дизајну, осветљењу, костимографији и дизајну медија, више пута награђивана. Завршила је студије позоришног дизајна на Универзитету Алберта и ради широм земље у позориштима различитих оријентација. Један је од оснивача групе ShowStages, која се бави питањем улоге медија у позоришној уметности. Њени скорији пројекти су: Исус Христ суперстар, Како вам драго итд.