МАТЕРИЈАЛ МЕДЕЈА

МАТЕРИЈАЛ  МЕДЕЈА
По делу Хајнера Милера
Глумица: РАБИJА ТЛИЛИ
Режија: Рабија Тлили и Роберт Мартен
Музика: Винсент Сеспедес

Уметнички директор: Јохана Гријесе-Амуда

Техничар: Зинедин Амуда

          Материјал Медеја описује пораз једног пара, на исти начин као и немогућност помирења међу људима, између Запада и Истока, капитализма и марксизма. Материјал  Медеја, централна је тема дуге песме у прози, која се савршено уклапа у контекст свођења рачуна између две Немачке, сада уједињене, контекста којем чак ни Милер није умакао, тек напола верујући у њега.
          Представа почиње Медејиним разводом, због млађе жене, која сада боље служи Јасоновим политичким интересима. Не прихватајући пораз, Медеја ће бити увучена у страшну освету. Дакле, Медеја се креће од архетипа вољене и узавреле жене до застрашујуће жене?  Медеја се претвара у терминатора који, након што је убио свог брата, убија своје двоје деце и трује своју ривалку, Креонтову ћерку, као и самог краља.
          Овде се враћамо једном од најкомплекснијих женских митова, који се стално изнова понављају. Дело Хајнера Милера враћа нас овом старом миту кроз поетски глас Медеје, у којем лежи, као што пише Еурипид, неутажива потреба за причом, која са собом не носи никакво бреме већ само одлаже двоструко убиство: убиство сопствене деце и убиство Креонтове ћерке којом Јасон треба да се ожени како би ојачао свој положај.


РАБИЈА ТЛИЛИ је глумица и редитељка француско-тунижанског порекла, родом из Касерине. Као врло млада дебитовала је у позоришту у Касерини, а убрзо се придружила професионалном позоришту.
Године 2001. уписује Високу школу драмских уметности у Тунису. Заједно са редитељем Фатијем Акаријем написала је и одиграла многе комаде. Године 2004. долази у Француску и придружује позоришту „Театр ди Жур“, којим управља Пјер Дебош. Од 2006. студира позоришну уметност на Институту позоришних уметности при универзитету Сорбона Нувел – Париз 3. 2011. године отворила је у Паризу своју позоришну школу „Espas – Art Teatr“, где ради као учитељ глуме.
На филму је дебитовала у исто време када и у позоришту, захваљујући сусрету са глумцем Жераром Депардјеом. Остварила је више филмских улога у Француској и иностранству.


Из штампе:

          Глумица и редитељка Рабија Тлили присутна је и на париској сцени. Она игра Медеју у чувеном комаду Материјал-Медеја Хајнера Милера. Представу су режирали Ромен Мартен и сама глумица. Реч је о улози која сублимира њену сензуалност. Потресна Рабија Тлили инкарнира љубав и смрт. У овој трагичној и мистериозној причи она игра Медеју, убицу сопствене деце која, одбачена од стране Јасона због друге жене, убија из освете њихова два сина. Страствена глумица потпуно се предаје овом лику – хистерична, представља опсесивно лудило Медеје у потресном тумачењеу овог лика које вам држи пажњу током целе представе.
          Квалитетна режија и изврсна интерпретација оживљава текст са пуно обрта и емоција.