ДРАГА

Удружење драмских уметника Србије

20.00  ДРАГА – монодрама
Писац: Зорица Симовић
Игра: ДУШИЦА НОВАКОВИЋ

Режија, дизајн сцене и костима, избор музике: Зорица Симовић
Глас краља Александра Обреновића: Андрија Даничић
Гласови: Војислав Савић
Чембало: Смиљка Исаковић
Вокал: Светлана Стевић
Дизајн звука: Војислав Савић
Фотографије: Весна Шојић
Кројачки радови: Зорица Сердар, Зорица Илић
Декоратер: Милан Богичић
Плакат: Зорица Симовић, Миленко Слишковић
Извршни продуцент: Зорица Симовић
Премијера: 15. јануар 2018.
ГВАРНЕРИУС – Центар лепих уметности Јована Колунџије, Београд

РУЖА ЗА ТРАГИЧНУ КРАЉИЦУ

          Прe две  године навршено је  век и по од рођења   Драге Обреновић, најоклеветаније личности наше историје. Пошто  свака особа заслужује адвоката, пожелела сам да јој  будем  адвокат пред судом историје.
          О њој је много писано али, колико ми је познато, никада из њеног угла. Изучавајући годинама контекст  у коме је живела, покушала сам да замислим како је њој могло бити у свему томе. Покушала сам да њену судбину сагледам из њеног личног угла, из дубине женске душе.
          За такав сценски задатак изабрала сам очаравајућу младу глумицу, Душицу Новаковић,  и текст је од почетка писан за њу.
          До трагичног краја краљевског пара и  браће Луњевица дошло је из многих политичких разлога, али је  током времена превише одговорности за Мајски преврат наваљено на Драгина плећа.
          По свему судећи, она јесте правила грешке  и мој циљ није да те грешке правдам. Покушала сам да осветлим контекст у коме се развијала и да покушам да разумем зашто је повлачила одређене потезе који су довели до трагичних последица.
          Надам се да ће, гледајући овај комад, сваки савремени гледалац боље разумети њене поступке.
          Драга је стварно била  испред свога времена. Потекла из Горњег Милановца, из имућне породице која је показивала велику жеђ за образовањем,   са девет година  обрела се на школовању у Београду. Стигла је  до европских аристократских кругова, али је упознала и сиромаштво и помањкање друштвеног угледа.
          Говорила је неколико језика, писала је, преводила и свирала клавир. Уз то, била је веома лепа што је изазивало подозрење и инспирисало чаршију да јој приписује  морална посрнућа.
          И у ту младу лепотицу заљубљује се десет година млађи престолонаследник. Она једно време одолева али се најзад упушта у  везу против које су били сви. А они су једно другоме били све.
          Знала је шта налажу династичка правила али је хтела да поломи тај образац.
          По свему судећи,  није имала довољно слуха за реалност. Као да у својој дворској башти  није чула тутњаву времена и промене које надолазе. Најзад , за те три године брака, више је живела у стрепњи и  у некој врсти кућног притвора него на стварној слободи.
          Овим  сценским радом Душица  и ја  желимо да спустимо једну ружу на гроб трагичне краљице.

                                                                                                        Зорица Симовић


ДУШИЦА  НОВАКОВИЋ, дипломирала глуму  код професора Небојше Дугалић на Академији уметности  „Браћа Карић“  2009.
Играла је у  већини београдских позоришта и у ТВ серијама „Мирис кише на Балкану“, „Село гори, а баба се чешља“ и другим.
Остварила  запажене улоге у представама „Чикаго“,  „Бриљантин“„Мама миа“, „Цигани лете у небо“, „Коса“, „Ребека“, „Ангелска соната“, „Тесла или битка на магнетном пољу“, „Мистер Долар“...
Позајмила глас многим ликовима анимираних филмова.
Члан  ансамбла Позоришта на Теразијама у Београду.

ЗОРИЦА СИМОВИЋ, драматург, дипломирала на одсеку за  драматургију и сценарио на  Факултету драмских уметности у Београду  1976.
Радила као уредник сценских програма Дечјег културног центра Београда, као позоришни критичар Тећег програма радио Београда, као  сарадник-сценариста  ТВ Београд...
Аутор је више изведених радио-драма и позоришних представа: Жиг, Дар, Ангелска соната, Зидање Скадра, Баш Челик, Вински кабаре, Луткарска библија, Магисонихари и принцеза Бо, Бајка о сребрној шуми, Тумба, Анастас...
Радови превођени на норвешки, шпански, грчки  и македонски језик.
Оснивач и водитељ Драмског атељеа Бајка у Новом Београду.
Чалан Удружења драмских уметника Србије.


          Монодрама ДРАГА  која говори о судбини најоклеветаније српске владарке Драге Машин Обреновић премијерно је изведена у Центру лепих уметности Гварнериус.
Комад је наменски писан за Душицу Новаковић, глумицу позоришта на Теразијама која је овогодишњи добитник награде своје театарске куће за улогу у мјузиклу „Мистер Долар“.
А.К. Политика, 16.јануар 2018.
***
Комад ДРАГА заснован је на историјским чињеницама, а припреман је четири године. (...)
 Судећи по аплаузима и цвећу, грешница је одбрањена или бар схваћена што је и био циљ драматурга и редитеља Зорице Симовић. Бранила се искреношћу.
Слађана Симић Јакуш, РТС Јутарњи програм, 16. јануар 2018.
***
... Првенствено због одличног текста, живописног и енергичног извођења, са сцене су и Драга, и Душица, и Зорица испраћене овацијама.
Марија Марјановић, Таковске Новине, 25. 1. 2018.