"ГРУЗИЈСКЕ ПАНТОМИМСКЕ НОВЕЛЕ"

ПЕТАК, 28.06. У 20:20

"ГРУЗИЈСКЕ ПАНТОМИМСКЕ НОВЕЛЕ" / ГРУЗИЈА

Аутор текста, редитељ:  Амиран Шаликашвили
Извођачи: Гиги Лориа и Саломе Палишвили

Сценограф, костимограф и композитор: Амиран Шаликашвили
Продукција:  Грузијски државни театар пантомиме Амиран Шаликашвили, Грузија

О ПРЕДСТАВИ: Пантомимска новела Виноград, је роман у коме учествују девојка и дечак. Локација акције је Какхети. Свира се грузијска народна музика. На сцени, девојка персонифицира винову лозу, дечак се брине о лози, винова лоза постепено расте. За то време винова лоза производи грожђе. Грозд грожђа се изражава руком. Дечак доноси кошару и беру грожђе... Ови симболични детаљи представљају рођење детета. Поново се чује (Ви сте виноград). Дечак одлази у виноград и почиње да се брине о њему...

О АУТОРУ: Амиран Шаликашвили је грузијски пантомимичар и један од оснивача пантомиме у Грузији Совјетском Савезу, оснивач Грузијског државног пантомимичарског позоришта и катедре за пантомиму при Позоришту Шота Руставели и Грузијском државном филмском универзитету. Рођен је у граду Коканду (Узбечка Совјетска Република). Године 1960, дипломирао је на Факултету културног образовања у Тбилисију, а 1964. на Државном институту театра, смер Драма. На иницијативу Шаликашвилија, 1969. године је основан Студио пантомиме. Децембра исте године, изведено је прво дело, колекција кратких прича Сан и стварност. Ова изведба је доживела такав успех, да је проблем отварања Театра пантомиме у оквиру Грузијске филхармоније решен 1. јануара 1976, када се група издвојила из Филхармоније и основала Грузијско државно позориште пантомиме. Његов директор је Амиран Шаликашвили. Амиран је одговоран за настајање пантомиме као посебног жанра у Грузији. Он је основао удружење пантомимичара, које је свој први интернационални наступ имало 1979. године у Грчкој, где је извело Електру. Ова изведба је дочекана са толиким усхићењем, да је грчки писац Јанис Скафус забележио: 'Грузијска Електра је једна од највећих чуда која сам видео у свом животу. Шаликашвили у раду са младим глумцима, преферира пантомимичне кратке приче. Добитник је Специјалне награде Светске организације пантомимичара за изузетан допринос уметности пантомиме, 2015. године.

О ИЗВОЂАЧИМА: Гиги Лориа и Саломе Палишвили су водећи глумци и пантомимичари у Грузијском државном театру за пантомиму. Радили су на великом броју пројеката заједно, али су такође и самостално учествовали у бројним породукацијама, како Државног театра Амирана Шаликашвилија, тако и бројних других самосталних продукција.

Друга по реду пантомима, на овогодишњем фестивалу, долази из Грузије. Нежна и поетска, на трагу театра плеса, представа нас води кроз дивне грузијске националне мелодије и прича причу о животним вредностима, отелотвореним кроз бригу о грожђу, које постаје вино, које доноси живот, које расте и стари, које се чува и негује и које доноси нове људе и нову будућност.
Фотографије: Сања Вељковић