"ЖИВОТ ЈЕ ЛОТО"

ПЕТАК, 28.06. У 21:10

"ЖИВОТ ЈЕ ЛОТО" / СРБИЈА

Аутор текста: Владимир Ђурђевић
Редитељ: Бојана Лазић
Глумац: Моника РомићДраматург: Владимир Ђурђевић

Сценограф: Милина Тршић
Костимограф: Бојана Лазић
Композитор: Светска музика по одбаиру
Бојане Лазић
Продукција: MoniCart, Београд и Нови Сад

О ПРЕДСТАВИ: Трагикомедија „Живот је лото“ је представа у којој публика, не само да бира крај, него им главна јунакиња кува кафу током извођења представе! Интеракција са гледаоцима, квалитетна музика, богата видео продукција, учинили су да ова трагикомична прича у врло кратком временском периоду извођења буде велики хит! Гледаоце представе очекује и прегршт изненађења, јер и сама прича говори о извлачењу добитка у игри на срећу. После представе глумица из бубња извлачи карте тј. награде!

О ИЗВОЂАЧУ: Моника Ромић (Добој, СФРЈ, 2. август 1972) је српска филмска и позоришна глумица. Глумила је у филмовима : Театар у Срба, Горе-Доле (ТВ серија), Грозница суботње вечери (ТВ серија), Мала школа живота (ТВ серија), Жене са Дедња, Луд збуњен нормалан, Козје уши, Балада о Пишоњи и Жуги... Позоришне улоге: Отело, Нови светски поредак, Путујуће позориште Шопаловић, Кременко и Каменко, Златна рибица, Успавана лепотица...

О РЕДИТЕЉУ: Бојана Лазић, позоришна редитељка, рођена 1977. године у Београду. Тренутно је запослена на Другом програму Радио Београда у Редакцији за политичку културу и документарно стваралаштво. Ауторка је преко 20 представа у институционалним и ванинституционалним позориштима и добитница неколико театарских награда. Представе које се издвајају од 2000-те године су: „Чекајући Годоа”, Југословенско Драмско Позориште, „Богојављенска ноћ”, Позориште Бошко Буха,  „Пази вамо“ Милан Марковић, Позориште Бошко Буха, „Ожалошћена породица“ Бранислав Нушић, Шабачко позориште,“Праведници” Албер Ками, Народно позориште, Бања Лука, “Фаренхајт 451” по мотивима романа Реја Бредберија, Народно позориште, Ниш, 2015. Добитница је бројних награда: Награда за најбољу режију представе „Комедија забуне” на Првом студентском позоришном фестивалу у Београду, 2000; Награда округлог стола критике за представу “Трка са временом” у оквиру 44. фестивала Јоаким Вујић, Крушевац, 2008; Награда за најбољу режију представе „Пипи Дуга Чарапа“ на интернационалном фестивалу Звездариште, Београд, 2010; Награда „Витомир Богић“ за најбољег младог радиофонског ствараоца за драму „Ветрушкина ледина“ Угљеше Шајтинца, Радио Београд, 2009.; Специјална награда за радио драматизацију прозног дела „Ветрушкина ледина“ на Фестивалу радио драме за децу и омладину у Братислави, 2011.

О АУТОРУ: Владимир Ђурђевић (Београд, 10. јул 1977) је српски драмски писац и сценариста. Завршио је драматургију на Факултету драмских уметности у Београду. Дебитовао је драмом Не играј на Енглезе, а дипломирао драмом Дневна заповест. Аутор је псеудобиографског водвиља-фарсе "Три класе и госпођа Нушић", као и драматизације Збогом жохари (Балада о Пишоњи и Жуги) инспирисане текстовима песама култног сарајевског бенда Забрањено пушење. Косценариста је игране серије Оно као љубав (РТС) и сценариста ситкома Куку Васа (РТВ Пинк). Аутор је монодраме Живот је ЛОТО, дуодраме "Савршен крој" и неколико награђених радио драма. Драма Не играј на Енглезе је постављена у свим државама насталим распадом СФРЈ. Добитник је награде Слободан Селенић за драму Дневна Заповест. Текстови су му објављивани у стручним часописима Сцена, Театрон и ТФТ.Живи и ради у Земуну.

Завршетком представе "Живот је лото" завршен је други фестивалски дан. Моника Ромић је кроз лик који је тумачила испричала шта се дешава када једна сасвим обична породица добије седмицу на лотоу. Кроз велику интеракцију са публиком и кроз рушење четвртог зида, заједно смо чекали воз из Бара, и на крају демократским принципима гласања одлучили како ће се представа завршити.
Фотографије: Сања Вељковић