"ЈА САМ ПТИЦА, ЈА САМ СВЕ!"

ПЕТАК, 28.06. У 19:00

"ЈА САМ ПТИЦА, ЈА САМ СВЕ!"/ СРБИЈА

Аутор текста, редитељ и извођач:  Катарина Орландић

Сценограф: Катарина Орландић и Милан Миладиновић
Костимограф: Миланка Живановић и Дејан Орландић
Композитор: Катарина Ранковић
Глумци-плесачи: Филип Милићевић, Јован Живковић и Ђорђе Галић  
Пијанисткиња: Нина Мартиновић
Израда лутака и маски: Миланка Живановић и Дејан Орландић
Фотографи: Станко Ђалић Цане, Наташа Илић и Даница Милошевић
Графички дизајнер: Владан Славковић
Дизајн светла: Јовица Павић
Светло мајстор: Миломир Џувер
Продукција: УК Вук Караџић

О ПРЕДСТАВИ: Представа је настала као докторски рад Орландић Катарине на Факултету драмских уметности у Београду 30. марта 2019. године. У основи представа је монодрама у којој се вербални елементи преплићу са кореодрамским елементима који преузимају главну улогу. Када је реч о глумачком изразу акценат је стављен на физичку екпресију.Тема представе јесте бол Фриде Кало и њена унутрашња борба са њим. Одабиром слика Фриде Кало, њиховим рашчитавањем и детаљним проучавањем његог живота настао је текст представе. Њен живот и стваралаштво били су засновани на контрастима, испуњени веселим бојама и уједно црнилом, у њима су у исто време владали срећа и туга, али и смех и песма насупрот тишини и самоћи атељеа где је уживала и где су настајале њене слике. Те крајности Фриде Кало јесу инспирација и повод да се у раду оживи њен лик. Троје младих глумаца: Ђорђе Галић, Филип Милићевић и Јован Живковић који су актери представе у улози су Фридиних демона смрти, сексуалности, воље за животом, ега, љубоморе, страсти, страха, поноса, уметности ... са задатком да је опомену да ништа у животу не може да се избегне и да се све из њене маште и креативности може представити као надреална слика њеног света као начин суочавања са трагичном судбином. Од њих може на кратко да побегне, али не може да их се отараси. Бол је свеприсутна. Музика коју је композиторка Катарина Ранковић компоновала за представу настала је са циљем да дочара атмосферу Фридиног унутрашњег стања, она као лик прати њену борбу са собом и са болом.

О АУТОРУ: Орландић Катарина (01.07.1991.), рођена у Алексинцу. Докторанд на Факултету драмских уметности у Београду, смер: докторске уметничке студије – драмске и аудио визуелне уметности. Завршила основне академске студије на Ф. У. Приштина – Звечан у класи ред. проф. Милана Плећаша и мастер студије под менторством ред. проф. Јовице Павића. Завршила нижу музичку школу “Владимир Ђорђевић” у Алексинцу, одсек: соло певање. Сарадник театра „Мимарт“ и члан УДУС-а. Била је предавач глуме у школи мјузикла „Булевар 77“ у УК Вук Стефановић Караџић. Филмови и серије у којима је играла: "ТХЕ WОМАН WХО БРУСХЕД ОФФ ХЕР ТЕАРС", "Неспоразум", "Класићи", "Видети значи веровати", "Диктафон једног убице", "Глумчево брдо", "Фолк", "Ургентни центар", "Државни службеник",... Представе: "Аннелиес, сновиђење по дневнику Ане Франк" (УК Вук Стефановић Караџић), "Путокази" (Театар Мимарт), "Како смо преварили Мефиста" (Театар Мимарт), "Меница без покрића" (УК Вук Стефановић Караџић), "Вашар на црвено слово" (докторски рад Александра Ђинђића на ФДУ у Београду), луткарске представе „Вук и седам јарића“, „Ћела бајка“ и „Тамни вилајет“ (УК Вук Стефановић Караџић), "Плес вила" (Театар Балкан нови покрет), "Ја сам птица, ја сам све!" (УК Вук Стефановић Караџић)... У представи "Агамемнон" (докторски рад Марије Кнежевић на ФДУ у Београду) глумица и дизајнер сценског покрета. Перформанси: "Ребро", "Светло и Марија Кири" (Театар Мимарт), "Мислити време" (Театар Мимарт), "Сви" (Театар Мимарт), "Белина" (Театар Мимарт), "Трокорак" (Театар Мимарт), "Алгоритам сна" (Театар Мимарт),... Похађала је многе радионице певања, глуме, сценског покрета, луткарства, циркуских вештина, како у земљи тако и у иностранству.

Прва на репертоару, другог фестивалског дана, била је представа "Ја сам птица, ја сам све!" у извођењу Катарине Орландић. Заокружена челичним затвором сопствених ограничења, вођена невидљивом силом отелотвореном кроз три сенке/демона које је воде и покрећу тамо куда неће, Катарина нам прича причу о чувеној Фриди Кало и свим силама дилемама и мрачним дубинама које су је притискале и на крају и угасиле. Чекамо почетак "Грузијске пантомимске новеле"!
Фотографије: Сања Вељковић