"СВЕТОЗАР ТРЕЋИ"

СУБОТА, 29.06. 21:45

"СВЕТОЗАР ТРЕЋИ"/ СРБИЈА

Аутор текста : Љиљана Браловић
Редитељ: Михаило Костадинов
Глумац: Иван Перковић

Драматург: Љиљана Браловић
Сценограф Костимограф: Иван Перковић
Продукција: НАСТеатар, Горњи Милановац, Србија

О ПРЕДСТАВИ:
„Када људи озбиљне животне ситације претворе у циркус, у мени се створи неутољива жеља, да их осудим и исмејем. Кроз Светозарево казивање износим осуду лицемерју, претварању и некој врсти изопачености. Други мотив је да свом јунаку испуним жељу, која је подсвесна жеља сваког човека - да види колико ће коме недостајати, када га не буде било. Ликови које Светозар помиње "НЕ ПОСТОЈЕ" ... а сасвим су СТВАРНИ. Препознаћете их, и слободно им дајте имена по свом избору.“
Љиљана Браловић, аутор

О ИЗВОЂАЧУ: Рођен 3.11.1988 године у Горњем Милановцу.
Завршио глуму на Академији Умјетности у Бањој Луци (2010-2014)  , шеф класе Елена Трепетова Костић; Поред тога завршио  је  Информатику и Е-бизнис .  Такође професионално игра шах. Одлично говори енглески језик. Дипломирао представом „Солунци Говоре“ Антоније Ђурић, у режији Цисане Мурусидзе. Оснивач је НАСТеатра посвећеном великом  српском песнику - Момчилу Настасијевићу. НАСТеатар за сада у својој продукцији има пет представа, из којих посебно уздвајамо представу „НЕДОЗВАНИ“ по истоименој драми М. Настасијевића, а у режији Југа Радивојевића. Такође треба поменути монодраму „Песник за песнике „  (41. Фестивал Монодраме и Пантомиме ; 20 Фестивал Монодраме И.Сарајево ; Actor of Europe 2017; 5. Бефемон ; III фестивал Монодраме младог глумца) коју је публика на овом фестивалу већ имала прилике да види. Доста улога остварио је у Народном позоришту Републике Српске и Дјечијем позоришту Р. Српске, из којих посебно издвајамо. “Том Сојер”  Улога- Том Сојер -  по мотивима Марка Твена; драматизација: Милица Пилетић. ;Режија- Југ Радивојевић;  Дјечије  Позориште Републике  Српске„Ивица и Марица“ Улога- Ивица ; Режија: Драгослав Тодоровић, „ЧАСОВИ о којима...“ Ансабл представа. Текст: Петер Хандке;  Режија: Младен Матерић, „ЧЕТРНАЕСТА“  Више улога  -  ауторски пројекат Ане Ђорђевић.

О РЕДИТЕЉУ: Михаило Костадинов (1939-2016). Заражен глумом у аматерској дружини милановачке гимназије, већ као студент отиснуо се у воде професионалног глумца. Први ангажман у Покрајинском позоришту у Приштини. Потом Народно позориште Ужице и Вршачко народно позориште...Био је и на челу Културног центра Горњи Милановац. Почетком седамдесетих Михаило започиње посао редитеља у Милановачком Аматерском позоришту. Костадинов је и један од оснивача Омладинске сцене милановачког културног центра, а остаће упамћен и као иницијатор пројекта “Милановачки Руси”, и један од његових аутора.  Способан да запази таленте и приљежан педагог Михаило је увео у позориште и обликовао велики број младих глумаца и глумица.

О АУТОРУ: Љиљана Браловић, рођена 19. 11. 1966. године у Чачку. Живи у подсувоборском селу Прањани, међу шљивицима и облацима, спотиче се о месечину, болује ране својих сељака и тугује за изумирањем села. Поезију пише од гимназијских дана. Објавила до сада седам књига, од тога пет збирки поезије, једну књигу дечјих драма и књигу приповедака. Осим тога пише сатиру и драме. Песме су јој превођене на пољски, шведски немачки и француски језик. Члан КД ,,Запис,, из Горњег Милановца и УКС. Добитница је великог броја награда и признања. Између осталих и Златне Значке  за 2018 годину  - награде коју додељује Културно Просветна Заједница Србије.

 

"Светозар трећи" Ивана Перковића је управо завршен. Добри старац Светозар припрема себи самом сандук како би својој породици олакшао свој сопствени одлазак и препричава нам причу о томе како је једном, замало, умро. Један од оних људи који одлазе, драги деда који своју бабу куди и бескрајно воли, знак времена које заувек нестаје, Иванов Светозар је уверљив, емотиван и реалан. Лепо достигнуће младог Ивана Перковића!
Фотографије: Сања Вељковић