"ШТА ОСТАЈЕ ПОСЛЕ ЗАНОСА?"

НЕДЕЉА, 30.06. У 21:10

"ШТА ОСТАЈЕ ПОСЛЕ ЗАНОСА?" / СРБИЈА

Аутор текста и редитељ: Исидора Бјелица
Глумац : Јелица Брестовац

Сценограф : Исидора Бјелица
Костимограф : Есотерик бренд
Композитор : Вила Еванђелина, компилација
Сарадници на пројекту:
Синиша Убовић (у улози Краља Милана, аудио запис)
Наратор : Исидора Бјелица (аудио запис)
Продукција: Просветитељи

О ПРЕДСТАВИ: Нова представа Исидоре Бјелице, је инспирисана животом краљице Наталије Обреновић у којој је писала у својој бест селер књизи са преко педесет издања. Шта остаје после заноса, није само историјска прича о најчуванијим тајнама наше историје, то је прича у којој ће се препознати свака жена која је доживела преваре, издаје, разочарења, борбу за дете..
Невероватно је да је ова омиљена српска краљица заправо парадигма како женствености и романтичности тако и мајчинства, јачине али и борбе против табуа и мизогиније као и атавистичких предрасуда средине. Модерна режија и драматургија по којој је Бјелица позната кроз своје награђиване и хит представе овде је добила посебну јачину уз бриљантну глуму Јелице Брестовац која на невероватан начин дочарава колико је прича о Наталији заправо прича о свакој жени...Представа није само историјска истина о једној жени она је де факто радионица љубави у драмској форми, она је учење како да издржимо оно што је неиздрживо и како да се изборимо и са најтежим тренуцима и изадјемо јачи. У тананој антиномији туге и смеха , где се смењују сузе и смех као и у животу испричана је најузбудљивија прича европске историје.

О ИЗВОЂАЧУ: Јелица Брестовац, рођена 22.01.1975.год., у Сремској Митровици. Глуму завршила у Новом Саду, у класи проф.Мире Бањац. Први професионални ангажман у позоришту "Добрица Милутиновић" у Сремској Митровици,у монодрами "Чавке на жици", Недељка Терзића. Касније одлази у Вршац, где остаје неколико година. Ради као самостални уметник, и са својим представама путује и по свету. Једно време радила на Хаппy Тв, као кастинг менаџер за играни програм. Награде :
За најбоље уметничко остварење у целини, на Фестивалу монодраме за децу у Новом Саду, у представи "Бубамара" ;
За најбољу глуму, на фестивалу монодраме у Тителу , за представу "Тражим мужа".

О АУТОРУ: Исидора Бјелица рођена је у Сарајеву 1967.год. Дипломирала и магистрирала на ФДУ- Београд, где остаје дужи период да ради као асистент на катедри за драматургију. Прву представу има већ са 19 година , на Шекспир Фесту, драматизација Борхесове приче „Све и Ништа“. На трећој години студија њена представа „ПСОВАЧИ“ у Београдском драмском, изазива велику пажњу. Потом се нижу сарадње са признатим редитељима- представа „ОЗЛОГЛАШЕНА“, у Д. Радовић, затим велика продукција кемп трагикомедија „САГА О УНПРОФОРУ“ у Републици Српској. Са представом „САРАЈКА У БЕОГРАДУ“, коју је и режирала, постиже огроман успех. Монодрама је имала преко 1000 изводјења за 11 година. Њена монодрама „СКАДАРЛИЈКА“ добија награду за најбољу представу на Фестивалу монодраме у Сарајеву, а Исидора пише и радио драме, од којих је највише награда добио комад „ИСИДОРИНИ ЈАНУАРИ“- о Исидори Секулић. Радила је као редитељ и на туђим текстовима, као на пример „МАРXСАТАНА“ Н.Пајкића, у Атељеу 212. После паузе од скоро 6 година, због болести, монодрама „ШТА ОСТАЈЕ ПОСЛЕ ЗАНОСА“ - са Јелицом Брестовац у улози Краљице Наталије је њен поновни повратак позоришту. Исидора је аутор 78 књига које су имале хиљаде издања и преводе на разне језике, од тога две књиге драма.

 

Последњом представом "Шта остаје после заноса" у Извођењу Jелице Брестовац, завршен је програм у фестивалској такмичарској конкуренцији. Ова монодрама настала по тексту и режији Исидоре Бјелице прати турбулентан и буран живот краљице Наталије Обреновић, односно најпре све оно што се дешава у души узнемирене жене након краја једне љубави. Утолико комплексније колико је њен положај значајнији и у тој мери турбулетније колико је историја те породице и тог тренутка била немилосрдна према свима њима, Јелица Брестовац је приказала подељену, нестаблину жену, коју је мука натерала да унутар себе потражи снагу да преживи толико тога, а да и даље остане верна својој земљи, свом краљу и пре свега, самој себи.
Фотографије: Сања Вељковић